Over ons

De Sprenk is opgericht door Max en Gidy Niessen. Inmiddels heeft Maartje de organisatie overgenomen. Samen met 12-tal docenten geven zij vorm en inhoud aan de opleiding.

Maartje Niessen

mede-eigenaar

Mijn naam is Maartje Niessen en ik ben mede-eigenaar van Kruidencentrum De Sprenk. Ik ben Herborist en verzorg met veel plezier al jaren de lessen van de jaarcursus. Sinds 2022 heb ik het Kruidencentrum (voor een deel) overgenomen van de oprichters; Max en Gidy Niessen. Wat zij hebben neergezet, zet ik voort samen met een aantal docenten.

Naast mijn werkzaamheden bij De Sprenk, ben ik werkzaam in het onderwijs als Intern Begeleider.

Met mijn man en 2 zonen woon ik op het terrein van De Sprenk waar ik iedere dag geniet van de mooie omgeving.

Gidy Niessen

mede-eigenaar

Mijn naam is Gidy Niessen. Na 20 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, ben ik in 1992 begonnen aan de 5- jarige opleiding Fythotherapie en Natuurgeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde te Hilversum.

In 1998 is van hieruit het begin ontstaan van wat nu de 3-jarige Herboristen-opleiding is.

Aanvankelijk gaf ik de lessen allemaal zelf, maar al vrij snel ging mijn man, Max de biologielessen en de praktijklessen verzorgen.

 In de loop der jaren kwamen er steeds meer docenten bij en is de opleiding mede dankzij hun enthousiaste inzet gegroeid tot waar we nu staan.

In 2021 ben ik definitief gestopt met lesgeven en kon ik de leiding met een gerust hart overlaten aan mijn dochter Maartje.

Docenten

Linda Verschuren

docent

Mijn naam is Linda Verschuren en sinds 2009 geef ik met veel plezier les op De Sprenk. Ik word ontzettend blij van mensen die hun hart willen volgen en zichzelf willen ontwikkelen.

Op De Sprenk en via mijn bedrijf Empowering People, inspireer en ondersteun ik mensen die uitdagingen tegenkomen op hun pad. Mijn doel is om hen te helpen met gemak en plezier hun weg te vervolgen. Bewustwording, energetische transformatie, kruiden, bewust leven en natuurlijke voeding zijn voor mij essentiële onderdelen van dit proces.

Ik combineer mijn diverse achtergronden als docent, holistisch (business) coach en complementair therapeut om een rijke en veelzijdige leerervaring te bieden waarbij mijn kracht ligt in het leggen van verbindingen. Naast diverse stelselgerichte lessen zoals Hormoonstelsel en Zenuwstelsel, geef ik dan ook de lessen Toegepaste Kruidenkennis in het 3e jaar. Mijn passie ligt in het empoweren van mensen, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken en een gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

www.lindaverschuren.com

Wendie Linders

docent

Ik heb een passie voor de natuur, moestuinieren en gezond en lekker eten. Het telen, verwerken en gebruiken van kruiden sluit hierbij perfect aan. Ik zie het als mijn missie om mijn kennis over kruiden, biologisch moestuinieren en gezonde natuurlijke voeding te delen met anderen zodat steeds meer mensen deze kennis kunnen toepassen in hun dagelijkse leven.
In mijn tuin laat ik bezoekers graag kennismaken met de brede toepasbaarheid van kruiden. Ik vertel over de teelt en het gebruik van kruiden als keukenkruid, voedings- en gezondheidsbevorderend middel, geneeskrachtige plant, in de aromatherapie en huidverzorgingsproducten. Mensen kruiden laten ervaren door ze de kruiden te laten zien, ruiken, voelen en proeven, daar geniet ik van.
Zoals Hippocrates al zei “uw voeding is uw geneesmiddel en uw geneesmiddel is uw voeding”. Ik deel deze mening en eet daarom zo puur en natuurlijk mogelijk. Voor mij houdt dit in dat ik zoveel als mogelijk vers, biologisch, e-nummer- en suikervrij (geen geraffineerde suiker) eet.
Bij een natuurlijke levensstijl hoort niet alleen natuurlijke voeding, maar ook natuurlijke huidverzorging. Je huid is je grootste orgaan en via de huid komen veel stoffen in je lichaam terecht. Ik voed mijn huid daarom met puur natuurlijke huidverzorgingsproducten, die ik deels zelf maak.
Om mijn passie uit te dragen, geef ik naast rondleidingen in mijn tuin ook workshops en lezingen op het gebied van toepassing en verwerking van kruiden, natuurlijke voeding en ecologisch moestuinieren.
Op De Sprenk geef ik verschillende lessen in jaar 1 en 2; de spijsvertering, snoeien, de verwerking, KNO en hart en bloedvaten.

Marijke Stokking

docent

Mijn passie is de natuur en alles wat daaruit voortkomt en mijn kennis daarvan overbrengen aan anderen.
Mijn motto is: Je bent wat je eet, daarom vind ik wildpluk, zelf je groenten verbouwen en daarmee koken heel belangrijk.
Na diverse opleidingen waaronder Fysiotherapie, Meesterherborist en Aromatherapeut geef ik al enkele jaren met veel plezier les bij De Sprenk. Ik verzorg de lessen Urinewegen, bewegingsapparaat en luchtwegen.

Miranda van de Mortel

docent

Vanuit mijn verwondering voor de processen van Moeder Natuur en permacultuur, is voor mij het balletje gaan rollen naar voedselbosbouwer en herborist. Ik hou van de veelzijdige eigenschappen van planten en bomen en hoe we ons leven daarmee kunnen verrijken in de breedste zin van het woord.
Bij de Sprenk mag ik de praktijklessen verzorgen. Tijdens deze dagen steek ik samen met de eerstejaarsstudenten de handen uit de mouwen in de prachtige tuin, waar we de eigenschappen van de planten in de praktijk kunnen ervaren.

Myriam hermans

docent

Ik woon samen met Geert in Schijndel en hebben daar het bedrijf Winery & Herbs.
Mijn man maakt de wijn en de kruiden is mijn afdeling. Ik geef workshops en rondleidingen.
Daarnaast maak ik veel producten uit eigen tuin. Denk hierbij aan kruidenthee, siropen, jams, sauzen, chutneys, kruiden olie en azijn. Hierbij moet je ook denken aan de niet zo gangbare producten als vlierbloesem en bessen limonade, paardenbloem siroop en gelei, mispelsaus, kweepeerjam en kornoelje pasta. Deze producten zijn dan ook te koop met natuurlijk de wijnen die Geert maakt.
Ik maak ook zalven en oliën en geef af en toe advies en maak dan een zalf op maat. Maar ik heb geen praktijk.
Daarnaast ben ik één van de examinatoren van de Sprenk.

Op De Sprenk geef ik verschillende lessen in jaar 1 en 2; de spijsvertering, snoeien, de verwerking, KNO en hart en bloedvaten.