FacebookTwitter

agenda workshops

 Workshops

Fermenteren 
Zeep maken
Kruidenborrels

Fermenteren
Magie of goed vakmanschap?

Lang geleden, in de tijd van de druïden, werd het als magie gezien.
Maar nu kennen we de werking van fermenteren, weten we wat er gebeurt en is het vooral het vakmanschap dat de smaak bepaalt van het eindproduct.
Bij fermenteren denken de meesten aan zuurkool. Maar bijna alle groenten kunnen gefermenteerd worden. En er is veel meer in onze voeding wat gefermenteerd is. Denk maar aan yoghurt, karnemelk, bier, kaas en sojasaus. Vaak krijgen voedingsmiddelen na fermentatie veel meer voedingswaarde.

Tijdens deze 2-daagse cursus fermenteren komen de verschillende fermentatie-processen aan bod en ga je ook zelf aan de slag.

Wat gaan we doen tijdens deze twee daagse cursus?
Dag een

Op deze dag wordt uitleg gegeven over de verschillende vormen van fermentatie.
Er wordt verteld wat fermenteren is, wat  het doet met de grondstof en wat de gevolgen zijn voor de smaak.
Vervolgens worden de basistechnieken praktisch uitgelegd en wordt verteld waar je op moet letten.
Je gaat zelf aan de slag met zuurdesem, yoghurt, miso, worst, en verschillende groentes. Ook leer je hoe je Komboecha maakt.

 Onze zeer ervaren chef Dave Zwaartman helpt je met zijn enorme kennis van kruiden te komen tot zeer bijzondere smaken. 

Dag twee
Na het beantwoorden van vragen en nog wat theorie beginnen we aan het belangrijkste:
Het maken van een lichte lunch en een overheerlijk diner met als basis de gefermenteerde producten.

Cursus data:
zaterdag 9 november van 9.30 - 16.30 uur
zaterdag 23 november van 9.30 - 17.30 uur

Kosten €225,-   inclusief: uitgebreide syllabus, koffie, thee,  2 x lunch en 1 x diner 
Docent: Dave Zwaartman (Chef-kok en Herborist) 

Locatie:
Kruidencentrum De Sprenk
Lijsterlaan 28
De Mortel
0492317105

 

Zelf kruidenzeep maken.

 Wat wast er nu lekkerder dan een stuk ambachtelijk gemaakte kruidenzeep. Een eigengemaakte zeep die 100 % natuurlijk is en waarvan je precies weet wat erin zit.  Tijdens deze workshop leer je zeep maken vanaf de basis, via de cold proces methode. Onder het genot van een kop koffie of (kruiden) thee krijg je uitgebreid uitleg hoe zeep maken in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

 We bespreken:

 ·       het chemisch proces van zeep maken
·       de eigenschappen van verschillende oliën en vetten
·       hoe je kruiden kunt inzetten bij het maken van zeep
·       natuurlijke middelen om de zeep te kleuren
·       hoe je met etherische oliën jouw eigen unieke geurenmix kunt maken.
·       welke andere ingrediënten een toegevoegde waarde kunnen hebben in de zeep
·       verschillen tussen huishoudzeep, bodyzeep en shampoobar.

Daarna gaan we in groepjes aan de slag om zelf zeep te maken. Je maakt een zeep met jouw eigen unieke kleur en geurcombinatie. Natuurlijk kun je een zeep maken met een bepaalde intentie en daar je ingrediënten op aanpassen.

 Na de workshop neem je  jouw eigengemaakte verse zeep mee naar huis waarvan je meerdere stukken kunt snijden. Let op: De zeep moet nog wel minimaal 30 dagen rijpen, voordat je deze kunt gebruiken. Je moet dus wel even geduld hebben. Maar dat is absoluut de moeite waard!

Cursus datum:

zaterdag 16 november van 9.30 - 15.30 uur

Kosten € 125,-   inclusief:  syllabus, koffie, thee, en de gemaakte producten

Docent: Madeleine van den Hoek

Locatie:
Kruidencentrum De Sprenk
Lijsterlaan 28
De Mortel
0492317105

 

De magie van de alcohol.

Een product wat de mensen al eeuwenlang plezier schenkt, genot geeft, helend werkt enz.
Maar het is ook een sluipmoordenaar, een sociale ramp, brengt armoede en misbruik in al zijn vormen.

Het is allebei waar.

In deze workshop benoemen we de nadelen, maar gaan vooral in op de positieve aspecten.

Wat komt aan bod?

  • hoe ontstaat alcohol
  • wat is het verschil tussen ethyl en methyl alcohol
  • hoe kunnen we het alcohol gehalte verhogen(distilleren)
  • op welke manieren kunnen we smaak toevoegen aan de alcohol
  • en wat is een elixer, een tonicum, een bitter of een likeur

Natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag met distilleren en maakt gaat u zelf aan de slag met het maken van kruiden borrels.

Cursus datum:

zaterdag 30 november van 9.30 - 15.30 uur

Kosten € 125,-   inclusief:  syllabus, koffie, thee, en de gemaakte kruidenborrels

Docent: Max Niessen

Locatie:
Kruidencentrum De Sprenk
Lijsterlaan 28
De Mortel
0492317105

 

Daarnaast kunt u altijd mailen of bellen voor een workshop op maat.

workshopsworkshopsworkshopsworkshops