Facebook

Lesinhoud De Helende Chef

De “Helende Chef”

is in staat kruiden en wilde planten te herkennen, te oogsten en te verwerken tot smaakvolle gerechten, kruidentheeën, dranken, tincturen, kruidenoliën, enz. die hij in zijn restaurant tot sublieme gerechten kan verwerken.
Ook kan de “Helende Chef”  o.a. kruiden- en voedingsadviezen geven en voorlichting en rondleidingen in kruidentuinen verzorgen.

De smaak van kruiden die gegroeid zijn in de vollegrond, met een samenstelling die zo dicht mogelijk ligt bij het oorspronkelijk biotoop, of die geoogst zijn in hun biotoop, is vele malen intenser dan van elders geteelde kruiden.

Daarom is er een lesdag gepland op het plateau van Margraten om daar de "kalk" kruiden te gaan oogsten en te gaan verwerken. Een andere lesdag vindt plaats in het biotoop van onze Chef, we gaan de slikken op van de Oosterschelde voor het oogsten van zeewieren e.d. en het maken van gerechten met schelpdieren.

In de opleiding staat centraal dat je een product helemaal zelf maakt, van het begin tot het einde.
Als je dit beheerst ben je beter in staat om gekochte (half)producten te kunnen beoordelen op kwaliteit.
Zoals het maken van je eigen Eau de Vie, elixer, en hydrolaat.
En wat de werking is van deze producten inzake je gezondheid.
Of je eigen azijnen maken, specifiek gemaakt om te gebruiken bij bepaalde gerechten.
En staan er op je menukaart, naast de icoontjes van allergische stoffen, de icoontjes die aangeven op welk van je orgaansystemen het gerecht een positieve werking heeft.

Andere technieken die o.a. aan bod komen zijn fermenteren, olie en azijn, het drogen van kruiden, kruidenpoeders, maceraten, infuus en decoct.
Het mengen van groenten, kruiden, fruit, zaden en zuivel tot voedende dranken.
Ook de verschillende warmte bronnen komen aan bod.
Het verschil tussen houtvuur, gas, keramisch, inductie en magnetron.
En wat heeft dit voor invloed op de smaak van het gerecht.

We kennen allemaal de champignon maar er zijn veel meer paddenstoelen en een aantal heeft een positieve invloed op onze systemen, ook daar besteden we een dag aan.

Het gebruik van houtoven, al dan niet, gecombineerd met kruidenklei en kruidenzout geeft een zeer bijzondere smaakervaring.
Het gebruik van suikers en chemische zoetstoffen zijn smaak bedervend en daarom maken we gebruik van natuurlijke zoetstoffen.
Maar dit heeft allemaal weinig zin als je niet weet hoe ons spijsverteringssysteem en ons lichaam met deze stoffen omgaan.
Dus besteden we aandacht aan dit zeer belangrijke orgaan stelsel. En wat er gebeurt in dit stelsel met alles wat we er in stoppen. Ook dit is opgenomen in het lesprogramma.
Dit gebeurt op basis van de natuurgeneeskundige principes.  

Inschrijven klik hier

 

 

 

 

 

 

jaar2rjaar2rjaar2rjaar2r