FacebookTwitter

Nieuwsbrief

  
Nieuwsbrief januari 2020
We hebben voor het komende voorjaar weer een gevarieerd programma samengesteld.
Het programma bestaat uit lezingen, workshops en cursussen.

Info ochtend Opleiding Herborist
Zaterdag 4 april 

Inschrijven 


In deze Nieuwsbrief
Workshop “Detox met kruiden”
Jaarcursus kruiden en wilde planten
Kruidenborrel en likeur
Fermenteren
3 lezingen Geert Verhelst
Workshop Culinaire Cosmetica


Workshop “Detox met kruiden”
Tijdens deze interactieve workshop zullen theorie en praktijk elkaar afwisselen.
Je gaat deze dag wildplukken voor een gezonde kruidenlunch en je maakt preparaten die je nodig hebt voor je detox programma.
 
Donderdag 19 maart van 10.00-16.00 uur
Kosten: € 125,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal, producten)
Docente: Kim Bell (Docente aan de opleiding Herborist en orthomoleculair detox specialist)
Meer info en inschrijven workshops:
 

Jaarcursus kruiden en wilde planten
Tijdens deze cursus leg je een basiskennis aan voor het gebruik van kruiden en wilde planten.
Je leert de meest gebruikte planten kennen en maakt hiervan producten, zowel om te eten als om te helen. Je leert ook hoe je een heerlijke kruidenthee maakt.
De cursus bestaat uit 12 dagen, waarvan er 8 dit voorjaar gegeven worden. Je kunt daarna beslissen of je ook de 4 lessen in het najaar nog wilt doen.
 
Start vrijdag 20 maart van 9.30-15.15 uur
Kosten voor 8 lessen: € 595,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal, producten)
Docente: Maartje Niessen (Docente aan de Opleiding Herborist en aan de Jaarcursus)
Meer info en inschrijven:
 

Workshop "Kruidenborrel"
De magie van de alcohol.
Een product wat de mensen al eeuwenlang plezier schenkt, genot geeft, helend werkt enz.
Maar het is ook een sluipmoordenaar, een sociale ramp, brengt armoede en misbruik in al zijn vormen.

Het is allebei waar.
In deze workshop benoemen we de nadelen, maar gaan vooral in op de positieve aspecten.
Wat komt aan bod?

  • hoe ontstaat alcohol
  • wat is het verschil tussen ethyl en methyl alcohol
  • hoe kunnen we het alcohol gehalte verhogen(distilleren)
  • op welke manieren kunnen we smaak toevoegen aan de alcohol
  • en wat is een elixer, een tonicum, een bitter of een likeur

Natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag met distilleren en maakt gaat u zelf aan de slag met het maken van kruiden borrels.
Als u thuis een alcoholische drank hebt die u niet opdrinkt, breng deze mee en we maken er een nieuwe borrel van.
Zaterdag 28 maart van 9.30 - 15.30 uur
Kosten € 125,-   (inclusief:  syllabus, koffie, thee, en de gemaakte kruidenborrels)
Docent: Max Niessen (Docent aan de Opleiding Herborist)
Meer info en inschrijven workshops:

2-daagse cursus “Fermenteren”
Tijdens deze cursus komen de verschillende vormen van fermenteren aan bod en ga je ook zelf aan de slag.
De laatste dag wordt er met de gefermenteerde producten een overheerlijk diner gemaakt.
 
Zaterdag 21 maart van 9.30-16.30 uur
zaterdag 4 april van 9.30-17.30

Kosten: € 225,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal, producten, 2 x lunch en 1 x diner)
Docent: Dave Zwaartman (Chef-kok en docent aan de Opleiding “De helende chef”)
Meer info en inschrijven workshops:
  

Lezing Geert Verhelst: “Kruiden voor een betere gezondheid”
Tijdens deze dag krijg je een grondig overzicht van alle belangrijkste kruiden voor onze gezondheid, ingedeeld per orgaanstelsel.
 
Donderdag 16 april van 9.30-16.30 uur
Kosten: € 60,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal)
Docent: Geert Verhelst (Arts en zeer ervaren kruidendeskundige en inspirerende spreker)
Meer info en inschrijven lezingen:
 

Lezing Geert Verhelst : “Verstandig omgaan met suiker en zoetstoffen”
Wat voor invloed heeft de grote hoeveelheid suiker op onze gezondheid. Wat is de invloed van synthetische zoetstoffen. Suiker wordt ook wel het “zoete vergif” genoemd.
 
Vrijdag 17 april van 9.30-12.30 uur
Kosten: € 35,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal)
Docent: Geert Verhelst (Arts en zeer ervaren kruidendeskundige en inspirerende spreker)
Meer info en inschrijven lezingen:
 
Lezing Geert Verhelst: “Verstandig omgaan met vetten en oliën”
Waarom hebben we vetten nodig? Wat zijn goede en verkeerde vetten en waarom?
Een tekort aan essentiële vetzuren kan de oorzaak zijn van vele kwalen.
 
Vrijdag 17 april van 13.30-16.30 uur
Kosten: € 35,- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal)
Docent: Geert Verhelst, (Arts en zeer ervaren kruidendeskundige en inspirerende spreker)
Meer info en inschrijven lezingen:
 

Workshop: “Culinaire cosmetica”
Gedurende deze dag maak je zowel verzorgende producten voor uitwendig gebruik, als producten om inwendig huid en haar te verzorgen.
Het belooft dus een echte verwendag te worden.
 
Zaterdag 6 juni van 10.00-16.00 uur
Kosten: € 125- (inclusief koffie/thee, cursusmateriaal, producten)
Docente: Susette Brabander, Herborist in opleiding en auteur van Culinaire Cosmetica
Meer info en inschrijven workshops:

Nieuwsbrief januari 2014

Vogelmuur Stellaria media


Door de zachte winter groeit de vogelmuur nog steeds zeer uitbundig.
Het is een eetbaar, zeer mineraalrijk plantje.
Het is  goed te gebruiken bij hoest en uitwendig als kompres bij jeuk, huiduitslag, wonden en zweren. 
Het reinigt het hele organisme en werkt daardoor ook gunstig in een voorjaarskuur.
Je kunt het als salade eten of toevoegen aan soepen, sauzen en smoothies.
Erg lekker is ook een stamppot met rauwe vogelmuur er doorheen, maar je kunt het natuurlijk ook even stoven en als groentegerecht gebruiken.
Kortom een zeer voedzaam, aansterkend en reinigend plantje wat nu nog volop in de natuur voorhanden is.

nieuwsbrief januari 2013

Recept winterthee voor 1 pot thee

4 theelepels groene thee
1/2 kaneelstokje
stukje verse gember
10 druppels sinaasappel etherische olie of  de schil van een sinaasappel
4 kruidnagels

Deze thee is heerlijk verwarmend en je kunt nog 1 a 2 keer water opgieten.

Nieuwsbrief november 2013

  • Recept griepdrankje

De winter komt er weer aan en daarmee de verhoogde kans op een griep infectie
Het onderstaande drankje gebruik je als je een griep aan voelt komen of als je zin hebt in een pittig drankje!

Benodigdheden:

  • 100 ml Echinacea tinctuur
  • 2 rode pepers
  • 8 cm gemberwortel
  • 25 gr honing
  • 100 ml vlierbessensap
  • sap van twee citroenen

Voor de Echinacea tinctuur kunt je een wortel uitgraven van de Echinacea purpurea. Deze maak je  schoon en snijdt hem  in dunne schijfjes. Je laat hem 14 dagen op brandewijn of wodka trekken.
Je kunt ook echinaceatinctuur kopen.

Was de pepers, en haal de zaden eruit. Snijd ze fijn.
Rasp de gember.
Meng de pepers, gember en het vlierbessen sap in een pan en laat het geheel 5 min. zachtjes koken.

Laat het mengsel iets afkoelen, zeef het boven een kom en voeg de honing, het citoensap en de tinctuur toe.
Drink het in kleine hoeveelheden op.
Doe de rest van het drankje in een fles en bewaar het in de koelkast.
 

Nieuwsbrief november 2012

Recept Herfstpesto

Ingrediënten:

  • 1-3 teentjes knoflook
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram kaas naar keuze (parmezaanse, geitenkaas, oude boerenkaas, enz)
  • 75 gram wilde kruiden die er nog goed uitzien en dan met name het jonge blad bv.: hondsdraf, zevenblad, look zonder look, veldkers, waterkers, wilde oregano, duizendblad, weegbree, kleine pimpernel, vogelmuur, enz.
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak


Bereiding
Was de kruiden en dep ze goed droog.
De kruiden met de kaas, de noten, de knoflook en de olijfolie met de staafmixer fijnmaken. Peper en zout naar smak toevoegen.
In een goed afgesloten pot is deze pesto enkele weken houdbaar.
Smakelijk eten.