FacebookTwitter

Nieuwsbrief

  Wij hebben besloten om te stoppen met de nieuwsbrief.
  We denken dat deze niet meer van deze tijd is.
  Daarom hebben besloten alleen nog korte berichten te verspreiden via facebook 

Gidy en Max 

 

Nieuwsbrief januari 2014

Vogelmuur Stellaria media


Door de zachte winter groeit de vogelmuur nog steeds zeer uitbundig.
Het is een eetbaar, zeer mineraalrijk plantje.
Het is  goed te gebruiken bij hoest en uitwendig als kompres bij jeuk, huiduitslag, wonden en zweren. 
Het reinigt het hele organisme en werkt daardoor ook gunstig in een voorjaarskuur.
Je kunt het als salade eten of toevoegen aan soepen, sauzen en smoothies.
Erg lekker is ook een stamppot met rauwe vogelmuur er doorheen, maar je kunt het natuurlijk ook even stoven en als groentegerecht gebruiken.
Kortom een zeer voedzaam, aansterkend en reinigend plantje wat nu nog volop in de natuur voorhanden is.

nieuwsbrief januari 2013

Recept winterthee voor 1 pot thee

4 theelepels groene thee
1/2 kaneelstokje
stukje verse gember
10 druppels sinaasappel etherische olie of  de schil van een sinaasappel
4 kruidnagels

Deze thee is heerlijk verwarmend en je kunt nog 1 a 2 keer water opgieten.

Nieuwsbrief november 2013

  • Recept griepdrankje

De winter komt er weer aan en daarmee de verhoogde kans op een griep infectie
Het onderstaande drankje gebruik je als je een griep aan voelt komen of als je zin hebt in een pittig drankje!

Benodigdheden:

  • 100 ml Echinacea tinctuur
  • 2 rode pepers
  • 8 cm gemberwortel
  • 25 gr honing
  • 100 ml vlierbessensap
  • sap van twee citroenen

Voor de Echinacea tinctuur kunt je een wortel uitgraven van de Echinacea purpurea. Deze maak je  schoon en snijdt hem  in dunne schijfjes. Je laat hem 14 dagen op brandewijn of wodka trekken.
Je kunt ook echinaceatinctuur kopen.

Was de pepers, en haal de zaden eruit. Snijd ze fijn.
Rasp de gember.
Meng de pepers, gember en het vlierbessen sap in een pan en laat het geheel 5 min. zachtjes koken.

Laat het mengsel iets afkoelen, zeef het boven een kom en voeg de honing, het citoensap en de tinctuur toe.
Drink het in kleine hoeveelheden op.
Doe de rest van het drankje in een fles en bewaar het in de koelkast.
 

Nieuwsbrief november 2012

Recept Herfstpesto

Ingrediënten:

  • 1-3 teentjes knoflook
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram kaas naar keuze (parmezaanse, geitenkaas, oude boerenkaas, enz)
  • 75 gram wilde kruiden die er nog goed uitzien en dan met name het jonge blad bv.: hondsdraf, zevenblad, look zonder look, veldkers, waterkers, wilde oregano, duizendblad, weegbree, kleine pimpernel, vogelmuur, enz.
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak


Bereiding
Was de kruiden en dep ze goed droog.
De kruiden met de kaas, de noten, de knoflook en de olijfolie met de staafmixer fijnmaken. Peper en zout naar smak toevoegen.
In een goed afgesloten pot is deze pesto enkele weken houdbaar.
Smakelijk eten.