Facebook

Vleermuizen

De natuur helpen, helpt echt!

Allerlei mooie plannen maken om de natuur om je heen te helpen is leuk. Maar helpt het ook? Doet die natuur wel wat wij willen?

Meestal niet. De natuur is nou eenmaal gebonden aan een hele hoop ongeschreven wetten en wij kennen ze niet allemaal. En dikwijls overtreden wij die wetten, al dan niet bewust.

Maar als je jezelf verdiept hoe de natuur in elkaar zit, en met die wetenschap plannen gaat maken, werkt het af en toe wel. En soms zelfs heel snel.

In de tuin van Kruidencentrum "De Sprenk" is op 10 oktober 1999 de sluitsteen gelegd van de vleermuizen kelder. En na de open dag van juni 2000 ging de deur van de kelder op slot.

Want een van de wetten waarvan de vleermuizen afhankelijk zijn, stelt: "rust en geen vreemde geurtjes".

Na het bekijken van de vleermuizen, hun leefgewoonte in de zomer, herfst, winter en voorjaar, hun eetgewoonte en hun prooidieren, het biotoop waarin ze zich thuis voelen hebben onderzocht en bekeken, het lezen van allerlei boeken en rapporten en veel buurten met mensen die er verstand van hebben, dachten we het te weten.

We hadden de indruk dat onze tuin geschikt was voor deze dieren en was het bouwen van een kelder reƫel. En dan kun je alleen je best doen en vervolgens hopen op...........


En het blijkt dat we het goed gedaan hebben. Bij de onderzoeken van afgelopen jaren door de vleermuiswerkgroep bleek de kelder telkens bewoond te zijn door de Plecotus auritus oftewel grootoorvleermuizen. Een vleermuis die altijd in kleine aantallen gevonden wordt, dikwijls maar een of twee, en 30 jaar oud kan worden.

Het minimale bewoners is de afgelopen winters 3 geweest en het maximale aantal is 7 geweest. In de winter van 2008/2009 zaten er 6 en een waarvan we de soort niet hebben kunnen vaststellen. Van grootoorvleermuis worden er in Nederland, afhankelijk van het jaar, tussen de 270 en 700 exemplaren in winterverblijven geteld.

De kelder is niet voor bezoekers toegankelijk. Alles wat wij aan geuren meebrengen vindt de vleermuis stinken. Door onder andere deze geuren kan de vleermuis vertrekken en jaren wegblijven.

vleermuisvleermuisvleermuisvleermuis