Facebook

Installatie

Zoals je kunt zien op de foto's is de installatie half januari 2013 al een heel eind gevorderd.
Er is een gleuf gegraven van de verschillende bronneringen naar de te bouwen technische ruimte.
Natuurlijk werd daarbij de telefoonkabel en de elektriciteitskabel geraakt.
De verschillende slangen zijn vervolgens aan elkaar gekoppeld.

Vervolgens kon de vloer gestort worden, m.u.v. een opening voor de slangen naar het andere gebouw en de Imkerij, de tweede lesruimte.
Nadat de slangen aangesloten waren konden deze afgevuld worden met een vloeistof met antivries en kon de technische ruimte afgebouwd worden.

De installatie bestaat uit een warmtepomp met tapwater functie, een buffervat in de technische ruimte, een boiler in het bijgebouw en de aansluitingen voor de zonnepanelen/zonnecollectoren. (Een paneel wekt elektriciteit op en een collector levert warm water. In ons geval zijn een aantal panelen gecombineerd.)
Dit alles moet vervolgens geïntegreerd worden in het bestaande verwarmingssysteem. Op de foto kun je zien hoe ingewikkeld dat er uit ziet. Eind januari 2013 werd de boerderij verwarmd met bodemwarmte!

Echter niet alles gaat van een leien dakje. Het bleek achteraf een maandag-ochtend project te zijn. Een aantal zaken gingen goed, een aantal ook niet. Een kleine greep: De wc werd doorgetrokken met heet water; De slangen naar het bijgebouw waren tekort; In de kelder stond een buffervat ipv een boiler; Berekeningen bleken indicaties; Bij lichte nachtvorst in maart en overdag boven nul, bleek de installatie het niet te redden, er moest bij gestookt worden.

Het project heeft enige tijd stilgelegen, maar op 3 juli 2013 zijn de werkzaamheden hervat.

In september 2013 is men begonnen met het aanpassen van de installatie om het gewenste vermogen te halen. Daarvoor moesten twee nieuwe slangen in de grond geboord worden. Dit lukte prima, echter bleek na een dag een van de slangen in de grond verdwenen te zijn, deze bleek op 35 meter diepte geknikt te zijn. Dus moest de boormachine weer terugkomen.

In de kelder is een tweede warmtepomp geplaatst. En daarmee werd de installatie nog ingewikkelder. Daarnaast zijn een drietal zonnecollectoren vervangen, omdat zij onvoldoende capaciteit leverde.

De installatie werkt nu naar behoren, we zijn nog wel benieuwd of we op jaarbasis net zo veel stroom opwekken met de zonnepanelen, als de warmtepompen afnemen. En er moet nog een test plaats vinden om te kijken of de installatie nu wel voldoet bij matige vorst. De winter van 2013-2014 was echter een zeer zachte, de test kon dus niet plaats vinden.

Sinds 2014 wekken we stroom op met behulp van de zonnepanelen en leveren de warmtepompen warm water. 

installatierechtsinstallatierechtsinstallatierechtsinstallatierechts