Facebook

Bodemwarmte

De Sprenk heeft besloten om in het kader van het 15 jarig bestaan (2013) een extra inspanning te doen op het gebied van duurzaamheid en milieubewustheid.

Na het nodige onderzoek bleek op dat moment de combinatie van bodemwarmte en zonnepanelen/zonnecollectoren de meest ideale combinatie te zijn.

Door middel van 250 meter slang in de bodem wordt een vloeistof opgewarmd tot 12 graden. 
Vervolgens wordt deze vloeistof d.m.v. een warmtepomp opgewaardeerd tot water van maximaal van 50 graden. Dit werkt ongeveer het zelfde als een koelkast, een gerecht wordt in de koelkast afgekoeld en de warmte wordt afgestaan d.m.v. het rooster aan de achterkant. In dit geval wordt ruim 9 liter water afgekoeld van 14 naar 10 graden en daarmee wordt een liter opgewarmd tot 50 graden.

Dit proces gebeurt door een warmtepomp en die gebruikt daarvoor stroom. Deze stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak.
In de winter wordt meer stroom gevraagd dan de panelen opleveren en in de zomer wordt er meer stroom opgewekt. We gebruiken het net als buffer, we leveren in de zomer en loopt de meter terug en nemen dit in de winter weer af.

De energie voor de warmtepomp is afkomstig van zonnepanelen die op 4 plekken op de gebouwen liggen, m.u.v. van de historische boerderij.

Een aantal panelen worden als de zon schijnt gekoeld en werken dus ook als collector, het warme water wordt eerst gebruikt voor de verwarming van het gebouw, indien dit niet nodig is wordt het water in de bodem er weer mee opgewarmd.

Op de volgende pagina's worden de verschillende onderdelen verder beschreven.