FacebookTwitter

wijngaard

In het verleden maakten we op Kruidencentrum “ De Sprenk” wijn, maar dan van diverse kruiden en vruchten.

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren is het ook mogelijk geworden in Nederland een wijngaard aan te leggen, die en een goede wijn geeft en waar niet in gespoten hoeft te worden.

Er zijn nu rassen die eerder rijp worden, waardoor zij ook in ons klimaat voldoende suiker en body ontwikkelen voor de wijn produktie.

Daarnaast zijn een aantal van die rassen resistent tegen de echte en de valse meeldauw, waardoor ze niet meer gespoten hoeven te worden. In het voorjaar van 2003 zijn we begonnen met de aanleg van de wijngaard.

Deze is aangelegd volgens het dubbelgordijn systeem.

Het overig-jarig hout zit op 180cm hoogte en vandaar hangen de eenjarige scheuten naar beneden.

Dit heeft voordelen op het gebied van nachtvorst, onderhoud en plukken.Er zijn in totaal 8 rijen aangeplant.

Tijdens de stage wordt de wijngaard onderhouden,de druiven geoogst, uitgeperst en van sap wordt gesteriliseerd en gebotteld.

Een gedeelte van de schillen worden aan het gisten gezet en daarna gedestilleerd. Deze alcohol wordt gebruikt om een kruidenelixer te maken.

Echter de rassen die we gezet hadden bleken niet de juiste rassen te zijn voor onze grond.
En het waren teveel verschillende rassen om goede wijn te kunnen maken.
Dus hebben we de wijngaard in 2016 gerooid en we weten nog niet of we hem herplanten.





 


wijngaardwijngaardwijngaardwijngaardwijngaardwijngaard